Nieuwe kippen

De scharrel- en uitloopstal

De scharrel- en uitloopstal

Aan het begin van 2020 kregen wij een nieuwe ronde biologische leghennen. Ze waren toen zeventien weken oud en ze kwamen van een biologisch opfokbedrijf. In een opfokbedrijf worden kuikens die net uit het ei komen binnengebracht. Als de hennen rond de zeventien weken oud zijn, worden ze naar een boerderij zoals die van ons gebracht. Onze eerste zorg voor deze jonge hennen is dat ze zich thuis voelen in onze stal. Hier moeten de kippen vaak even aan wennen. 

Scharrelruimte

In onze stal krijgen de kippen ruimte om te scharrelen en kunnen ze in de aangrenzende uitloopstal lopen. Via deze stal kunnen ze ook lekker naar buiten!

Eieren

In onze stal staat een zogenaamd volière systeem waarin de hen zich kan bewegen, water kan drinken en natuurlijk haar ei kan leggen. Als ze dit doen in hun legnest, rolt het ei naar  beneden door de schuine bodem. Het ei komt op een lopende band die we één keer per dag afdraaien.  De eieren worden hier gecontroleerd en ingepakt per tray. Eén tray bevat 30 eieren. De tray’s worden per zes opgestapeld (dit zijn in totaal 180 eieren). Al deze stapels worden vervolgens op een pallet gezet waar er 60 oppassen. In totaal staan er dus 10800 eieren op één pallet. 

Eieren rapen

Eieren rapen

Een volle pallet met 10800 eieren!

Een volle pallet met 10800 eieren!